Varer til 50 skive
Ingredienser til 50 skive
Surdej:
100 g rugmel
1½ dl kærnemælk
½ tsk salt
1 tsk salt
1 liter lunken vand
300 g svedjerugmel
575 g rugmel
6 dl kogende vand
300 g rugkerner
200 g hørfrø
3 æg
300 g rugmel
Fremgangsmåde
Bland surdejen og lad den stå ved stuetemperatur i 2-3 dage.
Dag 1:
Bland surdejen med 1 tsk salt, 1 liter lunken vand, 300 g svedjerug og 575 g rugmel.
Dag 2:
Tag en klat surdej (ca. 200 g) fra og dæk den med rigeligt salt. Gemmes i køleskab til næste gang. Kan holde ca. 3 uger.
Hæld 6 dl kogende vand over 300 g rugkerner. Lad dem hvile til temperaturen er 30-40 grader.
Rør rugkernerne med surdejen, 200 g hørfrø, 3 æg og 300 g rugmel.
Fordel dejen i rugbrødsforme og lad dem hæve 1-3 timer.
Bag rugbrødene i ovnen ved 100 grader i 1 time.
Sæt derefter ovnen på 200 grader og bag i yderligere 1 time og 15 minutter.
Tag brødene ud af formene og lad dem bage videre med bunden i vejret i 20 minutter.
Tag brødet ud af ovnen og pak det ind i et vådt stykke viskestykke. På den måde forhindrer du en for hård skorpe på brødet.
OBS! Vær opmærksom på at bagetiden kan variere fra ovn til ovn. Bagetiden kan desuden være afhængig af rugmelsmærket og udmalingsgrad.