print Energifordeling pr brød

Groft landbrød

Af Hartvig & Engell 2331 kcal pr brød (882g)

Varer til 1 brød

Ingredienser til 1 brød

Dejen:
• 4 1⁄2 dl håndvarmt vand
• 2 dl kærnemælk
• 1 spsk. honning
• 1 spsk. salt
• 10 g gær
• 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie eller koldpresset rapsolie
• 125 g rugmel
• 225 g fuldkornsølandshvede
• 275-300 g hvidt hvedemel
• Lidt ekstra hvidt hvedemel til hænder, bordplade og efterhævning

Fremgangsmåde

Hæld vandet i dejskålen. Tilsæt kærnemælk, honning og salt, og rør det godt sammen. Tilsæt gær og olie, og rør igen. Kom først rugmel i væsken, og rør det sammen. Tilsæt ølandshveden, og rør den med i røremaskinen et par minutter. Tilsæt til sidst hvedemel lidt efter lidt. Rør løbende. Ælt dejen 8-10 minutter, så den bliver glat og elastisk og kan slippe hænder og skål. Dæk skålen med plastfilm, og stil den til hævning et køligt sted (15-17 grader) i 7-12 timer. Drys mel på bordpladen, og skrab dejen ud. Form den til et kuglerundt brød, og læg det på bagepapir på en bageplade. Drys

lidt mel på kuglen, og lav et kryds med en skarp kniv i midten af brødet. Dæk brødet med løs plastfilm eller en opsprættet frysepose, og lad det efterhæve 1-2 timer et lunt sted, til det er hævet til ca. dobbelt størrelse. Indstil ovnen på 200 grader varmluft. Stænk lidt vand på ovnens sider og på brødet, og sæt det i ovnen. Skru ned til 180 grader, og bag brødet i ca. 35-40 minutter. Stænk lidt vand over det et par gange undervejs.

(Bør laves i røremaskine)

Opskriften er fra bogen Nordisk Middelhavskost