Laks med kartofler, ristet spidskål og asparges
460 kcal pr portioner (510g)
Varer til 4 portioner
Ingredienser til 4 portioner
Tilbehør:
• 500 g kartofler, gerne med skræl, renset
• 1 håndfuld friske urter, grofthakket (kan erstattes med 2-3 spsk. gremolata (se opskrift side 40)
• Lidt salt
• Evt. grønt i stave, f.eks. gulerod, pastinak, spinat og blomkålsbuketter
Laks:
• 1 halvside laks, ca. 500 g, eller 4 laksebøffer a 120 g
• 6 friske blade salvie eller 1⁄2 tsk. tørret
• Salt og peber
• 1-2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
Ristet spidskål og asparges:
• 2-3 spsk. ekstra jomfruolivenolie eller koldpresset rapsolie
• 2 fed hvidløg, skåret i skiver
• 1 par kviste frisk timian
• 1 spidskål, delt i 4 kvarte 200-250 g grønne asparges
Fremgangsmåde
Tilbehør:
Sæt kartoflerne over i en gryde med vand. Lad dem koge 10- 20 minutter afhængigt af størrelse og sæson. Drys med salt og hakkede friske urter eller gremolata ved servering. Klargør evt. grønt i stave.
Laks:
Indstil ovnen på 180 grader varmluft. Kom laksen i et fad med bagepapir. Stik salviebladene ned i laksestykkerne. Dryp med olivenolie, og drys med salt og peber. Kom laksen i ovnen
i 10-15 minutter, hvis du tilbereder laksebøffer, og 15-20 minutter, hvis du tilbereder en halvside laks.
Ristet spidskål og asparges:
Varm olien op på en pande med hvidløgsskiver og timiank- viste. Steg spidskålsbåde og asparges på panden ca. 10-12 minutter. Vend forsigtigt spidskål og asparges løbende. Anret fisk, råstegt grønt og kartofler på et fad eller 4 tallerkener.
Hartvig og Engell anbefaler: Server evt. sennepsmayonnaise (se opskrift side 58) eller nordisk urtedressing (se opskrift side 62) til retten.
Opskriften er fra bogen Nordisk Middelhavskost